Kuo skiriasi Specialty coffee (rūšinė kava) nuo įprastos kavos?
2025 m. sausio 29 d.
Ne paslaptis, kad kava yra vienas mylimiausių gėrimų pasaulyje. Šiltas, aromatingos gardžios kavos puodelis gali praskaidrinti net niūriausias dienas, suteikti energijos ir itin pamaloninti skonio receptorius. Tačiau ne visa kava yra vienoda. Jei esate kavos mėgėjai, tikriausiai teko susidurti su terminais „specialty cofee“ ir „įprasta kava“. Tik ar kada susimąstėte, ką tiksliai reiškia šie terminai ir kuo jie skiriasi? Ar tai tik rinkodariniai pavadinimai ar skonio bei kokybės prasmė? Galiausiai, kuri kava yra skanesnė? Pasižvalgykime po įvairiapusišką kavos pasaulį ir sužinokime atsakymus.
Specialty coffee – kas tai?
Visų pirma reikia pradėti nuo to, kad „Specialty coffee“ išvertus iš anglų kalbos reiškia rūšinė kava. Rūšinės kavos sąvoką mes puikiai pažįstame Lietuvoje, o „specialty coffee“ terminas atpažįstamas visame pasaulyje. Svarbu tai, kad Specialty coffee - rūšinė kava nėra tik rinkodaroje naudojama madinga sąvoka, tai – Rūšinės kavos asociacija (SCA) apibrėžtas standartas. Tam, kad kava taptų rūšine ji turi surinkti 80 ar daugiau balų 100 taškų skalėje, atsižvelgiant į tokius veiksnius kaip aromatas, skonis, rūgštingumas, kūnas, poskonis ir kt. Praėjus visus šiuos griežtus vertinimo kriterijus, sertifikuoti kavos degustatoriai sprendžia, ar kava gali būti tituluojama rūšine. Akcentuotina, kad kavos pupelės virsmas į rūšinę kavą yra ilgas, daug dėmesio bei darbo reikalaujantis procesas, tačiau rezultatas dažnai pranoksta net didžiausių kavos gurmanų lūkesčius.
Ką reikia žinoti apie įprastą kavą?
Kitokią patirtį kavos mėgėjams siūlo įprasta kava. Įprastos kavos skoniai daugeliui yra puikiai pažįstami. Taip pat nenuginčijama tiesa yra ta, jog įprasta kava yra skirta masėms, kavos puodelyje ieškančioms nuoseklių, pažįstamų skonių. Ar dėl to įprasta kava yra blogesnė už rūšinę kavą? Kiekvieno skonis skirtingas, tad jei vienam patinka degustuoti išskirtinius Specialty kavos skonius, tai kitas nori kasdien mėgautis puikiai pažįstamos kavos puodeliu ir tai visiškai įprasta.
Pagrindiniai skirtumai tarp rūšinės ir įprastos kavos
Norint suprasti esminius skirtumus tarp rūšinės ir įprastos kavos, labai svarbu apžvelgti visą kavos pupelių kelią: nuo augimo ant kavamedžio šakelės iki atsidūrimo puodelyje.
Auginimo ir ūkininkavimo praktika
Vienas iš pagrindinių skirtumų tarp rūšinės kavos ir įprastos kavos yra pupelių auginimo ir ūkininkavimo būdas.
-
Specialty coffee. Rūšinės kavos pupelės paprastai auginamos idealiomis sąlygomis, pavyzdžiui, dideliame aukštyje ir derlingoje dirvoje bei regionuose, žinomuose dėl puikių klimato sąlygų ir aukštos kokybės kavos pupelių gamybos. Šie regionai apima tokias šalis kaip Etiopija, Kolumbija, Gvatemala, Kenija. Svarbu tai, kad ūkininkai, auginantys rūšinę kavą, dažniausiai orientuojasi į tvarią ir etišką ūkininkavimo praktiką. Daugelis rūšinių kavos pupelių gaunamos pagal tiesioginės prekybos arba sąžiningos prekybos programas, užtikrinant, kad ūkininkams būtų teisingai atlyginta už jų darbą ir kad ūkininkavimo procesai būtų nekenksmingi aplinkai.
-
Įprasta kava. Įprasta kava dažnai auginama dideliuose ūkiuose. Labai dažnu atveju pagrindinis dėmesys skiriamas derliaus didinimui.
Derliaus nuėmimo ir apdorojimo metodai
Dar vienas ryškus skirtumas tarp rūšinės ir įprastos kavos yra kavos pupelių derliaus nuėmimo ir apdorojimo metodai.
-
Specialty coffee. Sunokus derliui, rūšinės pupelės renkamos tik rankomis, saugant kiekvieną kavamedžio šaką ir kiekvieną uogą. Taip nurenkamos tik pilnai sunokusios uogos, o kavamedis lieka nepažeistas. Surinkus uogas, priklausomai nuo kavos ypatumų, parenkamas tinkamas apdirbimo būdas: sausasis, drėgnasis, pusiau drėgnasis arba eksperimentinis, pavyzdžiui, anaerobinis. Nepaisant to, koks apdorojimo būdas yra pasirenkamas, tikslas šiame etape yra išsaugoti ir sustiprinti natūralias pupelių savybes.
-
Įprasta kava. Įprastos kavos derlius dažniausiai nuimamas mechaniškai, o nurinktos pupelės yra apdorojamos dideliais kiekiais, naudojant metodus, kurie teikia pirmenybę greičiui bei efektyvumui.
Skrudinimo būdai
Ženkliai skiriasi ir įprastos bei rūšinės kavos skrudinimo būdai, kurie yra atsakingi už kavos aromatus ir skonius, atsiskleidžiančius puodelyje.
-
Specialty coffee. Dažniausiai rūšinės kavos pupelės skrudinamos mažomis partijomis, siekiant išgauti geriausius skonius bei aromatus. Profesionalūs skrudintojai eksperimentuoja su skirtingais skrudinimo profiliais, siekdami išryškinti unikalius kiekvienos kavos kilmės skonius. Dėl to Specialty coffee - rūšinė kava dažnai turi platesnį skonio profilių spektrą – nuo ryškios ir vaisinės iki riešutinės ir šokoladinės. Svarbu tai, kad Specialty coffee dažniausiai yra vidutinio ir šviesesnio skrudinimo, ko dėka išsaugomi niuansuoti pupelių skoniai.
-
Įprasta kava. Įprasta kava dažnai skrudinama didelėmis partijomis, siekiant nuoseklaus, vienodo skonio. Verta pastebėti tai, kad įprastai kavai dažniausiai naudojamas tamsesnis skrudinimas, kuris suteikia vienodesnį skonį ir gali užmaskuoti kai kuriuos prastesnės kokybės pupelių trūkumus. Tamsus skrudinimas padeda išgauti nuoseklesnius skonius.
Skonio profiliai
Savaime suprantama, kad skonis yra bene labiausiai pastebimas skirtumas tarp rūšinės kavos ir įprastos kavos.
-
Specialty coffee - Rūšinė kava. Geriausia kava pasaulyje vadinama rūšinė kava garsėja savo sudėtingumu ir skonių įvairove. Kadangi pupelės yra kruopščiai auginamos, apdorojamos ir skrudinamos, rūšinė kava pasižymi išskirtinėmis skonio natomis, kurios svyruoja nuo gėlių ir vaisių iki žemiškų, šokoladinių ir net aštrių prieskoninių natų. Atkreipiamas dėmesys į tai, jog Specialty coffee rūgštingumas yra itin subalansuotas ir švelnus, tad geriant šią kavą galima susitelkti į išskirtines skonines savybes.
-
Įprasta kava. Įprasta kava pasižymi aiškesniu, nuoseklesniu skonio profiliu, o jos skonio natose skleidžiasi daugeliui puikiai pažįstamas kartumas, šokolado ar riešutų užuominos. Nors įprasta kava įtinka daugeliui, labai dažnai jai trūksta sudėtingumo ir gilumo, būdingo rūšinei kavai. Be to, kartais įprasta kava gali būti per daug rūgštinga.
Gerai ar blogai?
Kiekvieno skonis skirtingas, todėl ir kava kiekvienam patinka skirtinga. Kažin ar rastume vieną kavą, kuri patiktų visiems visiems. Įprasta kava irgi gali pasižymėti įvairove, o skonių natos priklauso nuo to, kokioje šalyje buvo auginamos kavos pupelės. Vienos gali būti šokoladinės, kitos gėlių, vaisių natų, o trečios itin karčių. O štai Specialty coffee gali tiek nustebinti neįprastomis skonių natomis ar natų junginiais, tiek ir tiesiog būti gan įprasto, bet rodos idealaus skonio.
Kokią kavą pasirinkti?
Skirtumai tarp Specialty coffee - rūšinės kavos ir įprastos kavos yra labai ryškūs. Tad apibendrinant galima teigti, jog įprasta kava siūlo puikiai pažįstamus skonius ir įprastą kavos gėrimo patirtį, o Specialty coffee suteikia galimybę pažinti kur kas įvairesnį kavos pasaulį ir mėgautis unikaliais skoniais bei aromatais. Taigi ieškant sau skaniausios kavos visuomet pravartu gerai pagalvoti, ar esate pasiruošę tyrinėti originalius kavos skonius ir norite pajusti Specialty coffee - rūšinės kavos sudėtingumą, ar visgi jūsų skonio receptoriams artimesnis įprastos kavos paprastumas. Visa tai apgalvojus, mėgausitės savo kavos pasirinkimais ir kiekvienu gurkšniu.